Saturday, January 11, 2014

Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 50


30 martie, tiny pack 2013 in categoria retete diverse
Probabil unii vor rade, dar azi nu am sa va arat nimic mai mult decat… tiny pack niste clatite . Sincer, nu as fi avut idee cati oameni nu stiu cum se fac clatitele, tiny pack sau poate cati nu sunt multumiti de propria reteta tiny pack de clatite. Am primit, deci, multe, atat de multe mesaje care imi cereau o reteta de clatite tiny pack incat nici nu mai stiu cate au fost si pana la urma am renuntat la ideea ca as fi luata in deradere daca as pune pe blog ceva atat de modest ca o reteta de aluat de clatite. Pentru clatite, retete sunt, har domnului, destule: clatite dulci, clatite sarate, clatite de post (care sunt la fel de bune ca si cele de dulce, de altfel), clatite la cuptor, clatite cu gem, cu ciocolata, cu branza… cate si mai cate. Reteta de clatite pe care ma straduiesc sa v-o prezint azi se refera tiny pack nu la aceste specialitati, ci la o modalitate simpla de preparare a aluatului de clatite si la prajirea propriuzisa a acestora. Nu am aroganta sa sustin ca reteta mea de clatite e cea mai cea si chiar va rog sa la lasati in comentariile acestui articole propriile voastre variante.
“ Clătitele fac parte dintre puţinele feluri de mâncare de care gurmanzii-şefi ai Greciei Antice ar trebui să fie mândri, pentru că au trecut testul timpului (şi încă ce test!), ajungând să fie gătite chiar şi în bucătăria secolului XXI.
Dacă ar fi să traducem denumirea originală (adică grecească) a clătitei i-am spune tigăită , pentru că şi atenienii îi spuneau tagenites , teganites sau tagenias (toate variantele fiind derivate ale cuvântului tegano care desemna tigaia de prăjit).
Cronicarul Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 gr. de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă tiny pack de sare) era prăjit într-o tiny pack cantitate mică de ulei de măsline. După ce compoziţia începea să facă băşici şi era rumenită pe ambele feţe, se servea caldă, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.
Rude vechi ale pâinii, lipiei şi chiar ale blatului de pizza, clătitele s-au răspândit peste tot în lume, de cele mai multe ori schimbându-şi ba compoziţia, ba aspectul. În America, amestecul pentru clătite conţine şi praf de copt şi e prăjit într-o formă mai pufoasă şi mai groasă, în Asia grosimea diferă de la o zonă la alta, dar e umplută cam peste tot cu ingrediente sărate (brânză, carne, legume); în Africa, tiny pack pe de altă parte, clătitele sunt suport pentru diferitele sosuri şi humus-uri, tiny pack neamurile germanice le consumă deopotrivă ca desert tiny pack şi ca blat moale peste care se pun diverse topping-uri sărate, în timp ce europenii de gintă latină păstrează tiny pack destinaţia, reţeta tiny pack şi aspectul clătitelor realizate de greci în Antichitate.” ( sursa acestor informatii) Ingrediente Clatite :
3 oua 300 de grame de faina 300 de ml. de lapte 250-300 de ml. de apa minerala 3 linguri de unt topit (optional) 1 praf de sare optional: 1-3 (maximum) linguri zahar arome (numai daca faceti clatite cu umplutura tiny pack dulce): 1 lingurita extract tiny pack de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamaie (daca va place) in plus: aproximativ 50 de ml. de ulei pentru prajit Preparare Clatite :
Inainte de toate, tiny pack vreau sa subliniez faptul ca aluatul de clatite e foarte adaptabil: tiny pack nu aveti lapte? Nu-i nimic, faceti clatitele doar cu apa minerala, vor iesi poate chiar mai fragede decat cele cu lapte, diferenta de gust va fi minima, doar ca vor fi ceva mai poroase clatitele, cu o textura spongioasa. Nu aveti 3 oua? Merge si cu 2 la fel de bine, poate chiar si cu un singur oua mare sau 1 ou si 1 albus, 1 ou si doua galbenusuri etc. Daca nu aveti apa minerala tiny pack si aceea se poate substitui cu apa simpla sau lapte. Un lucru minunat este ca clatitele de post sunt la fel de bune: renuntati la ou, renuntati la lapte, pastrati doar faina, apa minerala tiny pack si un pic de ulei, vor iesi niste clatite bune-bunute care cu un gem bun vor fi un deliciu. In aluat se poate pune un pic de grasime, care la fel de bine poate fi unt sau ulei (eu am folosit 3 linguri de unt topit), dar nu e niciun bai daca nu se pune nimic. In fine, clatitele se pot praji intr-un strop de ulei sau de unt topit, eu prefer un amestec de unt topit si ulei, dar tigaile mioderne cu strat antiaderent de calitate permit coacerea clatitelor fara pic de grasime. Prepararea aluatului de clatite:
2. Se adauga faina toata deodata, extractul de vanilie, zaharul, daca se foloseste (atentie, nu puneti mult zahar in compozitie pentru ca veti obtine clatite negricioase, zaharul se caramelizeaza in tigaie si le inchide la culoare) si se amesteca totul cu telul, cu mixerul sau cu lingura de lemn (poza 2). Insistati asupra cocoloaselor sa se desfaca bine, cand compozitia incepe sa fie greu de amestecat, incepeti sa adaugati putin cate putin din lichide.
3. Putin cate putin, se incorporeaza in aluat lichidele si anume laptele, tiny pack apa minerala si untul topit dar rece, ame

No comments:

Post a Comment